Το IPv6 σε πλήρη λειτουργία απο 6 Ιουνίου

Το πρωτόκολλο IPv6 βγαίνει από το πειραματικό στάδιο και μπαίνει σε πλήρη λειτουργία στις 6 Ιουνίου. Αύριο περίπου 50 δίκτυα πρόσβασης και περισσότερες από 2500 ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων των Google, Yahoo, Youtube, Facebook, θα ενεργοποιήσουν την υποστήριξη για την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση του κεντρικού πρωτοκόλλου επικοινωνίας του διαδικτύου. H μέρα ενεργοποίησης (World IPv6 Launch Day) συντονίζεται από την Internet Society (ISOC), η οποία και προωθεί το ΙΡν6 ως την καλύτερη στρατηγική διασφάλισης ανάπτυξης του διαδικτύου καθώς ο διαθέσιμος χώρος διευθύνσεων του IPv4, η αρχική εκδοχή του πρωτοκόλλου επικοινωνίας, είναι ελάχιστος έως και μηδαμηνός.

 

Οι συμμετέχοντες στη World IPv6 Launch Day προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα στους προγραμματιστές, παγκοσμίως, ότι έφτασε η ώρα να αρχίσουν να αναπτύσσουν σε πρωτόκολλο ΙΡν6. “Εάν περιμένατε να χρησιμοποιήσετε το ΙΡν6, δεν υπάρχει πλέον λόγος να συνεχίσετε να περιμένετε. Υπάρχουν πελάτες που θα δουν την ιστοσελίδα σας μέσω ΙΡν6 τώρα. Δεν είναι πλέον πειραματικό. Είναι πραγματικότητα πλέον”, δήλωσε η Leslie Daigle, διευθύνων σύμβουλος της τεχνολογίας του διαδυκτίου της ISOC.

 

 

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση Όνομα: ipv6.jpg Εμφανίσεις: 82 Μέγεθος: 5,4 KBΟρισμένοι από τους μεγαλύτερους παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου συμμετέχουν στην World IPv6 Day και συμφώνησαν να επιτρέψουν στο 1% (ο κάθε ένας) των συνδρομητών τους να έχουν πρόσβαση στο IPv6 μέχρι την Τετάρτη.

 

“Το 1% που επιλέχθηκε ως συμμετοχή, είναι σημαντικό. Αντιπροσωπεύει σοβαρή προσπάθεια από τους παροχείς υπηρεσιών για την παροχή ΙΡν6. Για να επιτευχθεί το 1%, θα πρέπει να είναι ενεργό το ΙΡν6 σε ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό του αριθμού των πελατών, καθώς δεν έχει ο καθένας εξοπλισμό ή εξοπλισμό που να έχει ρυθμιστεί για χρήση με ΙΡν6. Έτσι εκτιμάται ότι τουλάχιστον 10% του δικτύου θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο για χρήση με ΙΡν6”, εξηγεί η κα. Daigle.

 

 

 

Εξίσου σημαντική είναι και η συμμετοχή των δικτύων διανομής περιεχομένου, όπως οι Akamai και Limelight. Η Akamai εξυπηρετεί το 20-30% της ημερήσιας κίνησης του Web, οπότε η υποστήριξη του IPv6 από αυτήν είναι ωφέλιμη για το νέο πρωτόκολλο. Μεταξύ των πελατών της Akamai είναι οι Apple, Lands’ End, Ticketmaster και Travelocity. Η ημέρα εκκίνησης του ΙΡν6 έχει σχεδιαστεί ώστε να “στείλει αρκετή κίνηση ΙΡν6 προς τους παροχείς περιεχομένου ώστε να πειστούν πως οι παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου σκέφτονται σοβαρά το ΙΡν6, και ότι θα πρέπει να εξυπηρετηθούν”, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κας Daigle.

 

Επιπλέον, τέσσερις κατασκευαστές οικιακού εξοπλισμού δικτύωσης, οι Cisco, D-Link, NDM Systems και ZyXel Communications, συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν το πρωτόκολλο ΙΡν6 ως προεπιλογή στα προϊόντα τους μέχρι την 6η Ιουνίου. “Υπάρχουν και άλλοι κατασκευαστές οικιακού εξοπλισμού δικτύωσης με υποστήριξη του ΙΡν6, αλλά για διαφόρους λόγους δεν έχουν περάσει τη διαδικασία πιστοποίησης. “Εμείς από την πλευρά μας δώσαμε το “μήνυμα” στους κατασκευαστές και προμηθευτές εξοπλισμού ότι το ΙΡν6 είναι γεγονός”, είπε η κα. Daigle.

 

To IPv6, που δημιουργήθηκε το 1998, προσφέρει ένα εκτεταμένο “σύστημα” απόδοσης διευθύνσεων αλλά δεν είναι συμβατό το ήδη υπάρχον του ΙΡν4. Ενώ στο ΙΡν4 χρησιμοποιούνται διευθύνσεις 32-bit και υποστηρίζει σύνδεση απευθείας στο διαδίκτυο 4.3 δις συσκευών, το ΙΡν6 χρησιμοποιεί διευθύνσεις 128-bit με θεωρητικά άπειρη υποστήριξη αριθμού συνδεδεμένων συσκευών. Το διαδίκτυο χρειάζεται το ΙΡν6 καθώς εξαντλείται ο χώρος διευθύνσεων ΙΡν4. Οι ελεύθερες διευθύνσεις ΙΡν4 έληξαν τον Φεβρουάριο του 2011, και το ίδιο τον Απρίλιο του ίδιου έτους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εκτός από μερικές διευθύνσεις ΙΡν4 που έχουν κρατηθεί για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Στην Ευρώπη αναμένεται να εξαντληθούν τον Αύγουστο και στην Αμερική το επόμενο καλοκαίρι.

 

Οι υπεύθυνοι των δικτύων και ιστοσελίδων έχουν δύο επιλογές σχετικά με το ΙΡν6:

 

Μπορούν να υποστηρίξουν και τα δύο πρωτόκολλα, το ονομαζόμενο dual-stack.

Να γίνεται “μετάφραση” μεταξύ ΙΡν4 και ΙΡν6.

 

 

Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι δεν ήταν πρόθυμοι να κάνουν τις απαιτούμενες αναβαθμίσεις για την υποστήριξη του ΙΡν6, λόγω του ότι η κίνηση μέσω αυτού ήταν σπάνια. Αυτό αναμένεται να αλλάξει από την 6η Ιουνίου, καθώς η κίνηση θα αρχίσει να αυξάνεται. Οι πρόσφατες εκτιμήσεις είναι ότι το ΙΡν6 αντιπροσωπεύει λιγότερο από 0,5% του συνόλου της κίνησης στο διαδίκτυο και οι συμμετέχοντες στην World IPv6 Launch Day ελπίζουν να αυξήσουν την κίνηση στο 1% ή και παραπάνω.

 

Η αναμενόμενη αύξηση της κυκλοφορίας μέσω ΙΡν6 αναμένεται να φέρει και νέες απειλές για την ασφάλεια. Το Φεβρουάριο η Arbor Networks ανέφερε την πρώτη επίθεση DDoS (Distributed Denial of Service). Τα περιστατικά σχετικά με την ασφάλεια του ΙΡν6 είναι σπάνια, αλλά ειδικοί προβλέπουν ότι η αυξανόμενη κίνηση μέσω ΙΡν6 θα φέρει και DDoS επιθέσεις, malware και άλλου είδους απειλές. Οι διαχειριστές δικτύων θα πρέπει να αναβαθμίσουν τους μηχανισμούς προστασίας για τον εντοπισμό DDoS, ελέγχων παραβίασης και τους ελέγχους “πακέτων” (deep packet ispection) για να υποστηρίζουν και το ΙΡν6.

Σχολιάστε

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.