Τί είναι TURN server ;

Το TURN σημαίνει Traversal Using Relay NAT και είναι ένα πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για να επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ συσκευών που βρίσκονται πίσω από έναν μεταφραστή διευθύνσεων δικτύου (NAT) ή ένα τείχος προστασίας. Ένας διακομιστής TURN είναι ένας διακομιστής που υλοποιεί το πρωτόκολλο TURN και χρησιμοποιείται για τη μεταβίβαση της δικτυακής κίνησης μεταξύ συσκευών που δεν μπορούν να δημιουργήσουν ένα άμεσο κανάλι επικοινωνίας λόγω της παρουσίας ενός NAT ή ενός τείχους προστασίας.

Όταν δύο συσκευές δεν μπορούν να δημιουργήσουν ένα άμεσο κανάλι επικοινωνίας, μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν διακομιστή TURN για να αναμεταδώσουν την κυκλοφορία επικοινωνίας τους. Ο διακομιστής TURN ενεργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ των δύο συσκευών, λαμβάνοντας την κυκλοφορία από τη μία συσκευή και αναμεταδίδοντάς την στην άλλη συσκευή. Αυτό επιτρέπει στις συσκευές να επικοινωνούν μεταξύ τους, ακόμη και αν βρίσκονται και οι δύο πίσω από NAT ή τείχος προστασίας.

Οι διακομιστές TURN χρησιμοποιούνται συνήθως όταν οι συσκευές δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα άμεσο κανάλι επικοινωνίας χρησιμοποιώντας άλλες μεθόδους, όπως το STUN (Session Traversal Utilities for NAT). Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα NAT και τα τείχη προστασίας μπορεί να μπλοκάρουν ή να τροποποιήσουν τα πακέτα STUN, εμποδίζοντας τις συσκευές να δημιουργήσουν ένα άμεσο κανάλι επικοινωνίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας διακομιστής TURN μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναμετάδοση της κυκλοφορίας μεταξύ των συσκευών, επιτρέποντάς τους να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Η χρήση ενός διακομιστή TURN μπορεί να εισάγει πρόσθετη καθυστέρηση και επιβάρυνση δικτύου, καθώς η κίνηση επικοινωνίας πρέπει να αναμεταδίδεται μέσω του διακομιστή. Ωστόσο, αποτελεί συχνά τη μόνη βιώσιμη λύση για την καθιέρωση επικοινωνίας μεταξύ συσκευών που βρίσκονται πίσω από περιοριστικούς NAT ή τείχη προστασίας.